İstanbul Havalimanı
17 Haziran 2020"Dünyanın en büyüğü" için dormakaba'dan kapsamlı çözümler...
Dünyanın En Büyüğü Olacak
Cumhuriyet tarihinin en büyük inşaat projesi olan İstanbul Havalimanı’nın inşaatında, 12 bin 400 sondaj yapıldı, araştırma çukuru açıldı. 3 bin 159 araç ve makine aralıksız çalıştı. 750 milyon metreküp toprak kazıldı. 320 milyon metreküp dolgu yapıldı. 7 milyon metreküp beton döküldü.
Projenin ilk aşaması, üç pist ve 90 milyon yolcu kapasitesine sahip bir terminalin açılmasıyla 2018'de tamamlandı. İstanbul Havalimanı, tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine sahip 350'den fazla noktaya uçuş sunacak ve dünyanın en büyük havalimanı olacak.
Ödüllü
Proje birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görüldü. Ayrıca, projenin sembolü olan Hava Trafik Kontrol Kulesi, 2016 yılında bu amaçla yapılan uluslararası yarışmayı kazanan Pininfarina ve AECOM tarafından tasarlandı.
Kapsamlı çözümler
Projenin farklı alanında, farklı beklenti ve gereksinimleri karşılayan dormakaba çözümleri tercih edildi. E-gate çözümlerinden engelli tuvaletleri için otomatik açılan kapı çözümlerine kadar; birçok farklı talebe cevap verildi.
Yüklenici
İGA (Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG))
Mimarlar
- Master Plan: Perkins+Will
- ATC1 Trafik Kulesi: Turgut Alton Mimarlık
- Terminal & Pier'ler: Turgut Alton Mimarlık & Kiklop Design
- Grimshaw Architects
- Nordic Office of Architecture
- Arup Associates
- Haptic Architects
- Trafik Kulesi Tasarımı: Pininfarina & AECOM